TY - JOUR ID - 20016 TI - تأثیر تلقیح بذر با سویه های باکتری سودوموناس Pseudomonas fluorescens بر صفات کمی و کیفی دو رقم برنج (Oryza sativa L.) JO - پژوهش در گیاهان زراعی JA - RFCJ LA - fa SN - 2345-3818 AU - احتشامی, سیدمحمدرضا AU - امین‌دلدار, زهرا AU - شهدی‌کومله, عباس AU - رمضانی, حسن AD - استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان AD - دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان AD - رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور AD - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زیست شناسی، دانشگاه بوعلی سینای همدان Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 2 IS - 1 SP - 50 EP - 63 KW - باکتری های محرک رشد KW - صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک KW - فسفر KW - وزن خشک DO - N2 - تأثیر تلقیح بذر با سویه­های باکتری سودوموناس  Pseudomonas fluorescensبر صفات کمی و کیفی دو رقم برنج(Oryza sativa L.) [1]   Effect of seed inoculation with Pseudomonas fluorescens strains on quantitative and qualitative indices of two rice cultivars (Oryza sativa L.)   سیدمحمدرضا احتشامی 1*، زهرا امین­دلدار 2، عباس شهدی­کومله3، حسن رمضانی4     1-استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان  2- دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان         3-رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور         4- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زیست شناسی، دانشگاه بوعلی سینای همدان *نویسنده مسئول:smrehteshami@yahoo.com   تاریخ دریافت: 24/11/92                                                                                     تاریخ پذیرش: 17/04/93   چکیده به­منظور مطالعۀ اثر باکتری­های محرک رشد بر صفات کمی و کیفی دو رقم برنج، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 89-1388 در موسسۀ­ تحقیقات برنج کشور در رشت به­ اجرا درآمد. عامل رقم در دو سطح (هاشمی و خزر) و سویه­­های باکتری سودوموناس  Pseudomonas fluorescens در هشت سطح (سویه 93، 103، 136، 4، 168، 169 و 177 به­همراه تیمار با مصرف کود شیمیایی (بدون باکتری)) در نظر گرفته شدند. در این آزمایش، اثر رقم و اثر باکتری بر اکثر صفت­های مورد مطالعه معنی­دار بوده و رقم خزر در مقایسه با رقم هاشمی واکنش بهتری به باکتری­ها نشان داد و عملکرد بالاتری را نسبت به رقم هاشمی به خود اختصاص داد، در ضمن این ریزجانداران تمام ویژگی­های مورد ارزیابی برنج را در مقایسه با شاهد بهبود بخشیدند. در بین سطوح مختلف باکتری، تیمار تلقیح بذر با سویه­های 168، 177 و 93 نسبت به بقیه سویه­ها اثر مثبتی بر صفت­های مورد ارزیابی داشتند. نتایج نشان داد که این باکتری­ها به دلیل تأثیر بر افزایش جذب عناصر غذایی به­ویژه فسفر می­توانند منجر به افزایش وزن خشک و عملکرد گیاه گردند.   واژه‌های کلیدی:باکتری­های محرک رشد، صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک، فسفر، وزن خشک. [1]. این مقاله مستخرج از پایان­نامه کارشناسی­ارشد زراعت می­باشد. UR - https://rfcj.urmia.ac.ir/article_20016.html L1 - https://rfcj.urmia.ac.ir/article_20016_ca3eda1b952de06cab04b7b1635ef840.pdf ER -